
Blog

OWSIANKA ZIMOWA
Owsiankę można przygotować na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Dziś przedstawiam Wam przepis na jej zimową wersję. Z tego względu, że uwielbiam połączenie śliwki i cynamonu, nie mogłam sobie odmówić tych dodatków (o tej porze roku → śliwki…

Bób z pietruszką
Uwielbiam okres lata, nie tylko ze względu na słońce, piękną roślinność i cudny śpiew ptaków, ale również z powodu pysznych, lekkich dań. W tym właśnie czasie pojawia się sezon na moje ulubione warzywa i owoce. Bób jest jednym z nich. Z punktu…

Wątroba – nasze główne laboratorium w organizmie
Wątroba to jeden z najbardziej pracowitych narządów w ciele człowieka. Pracy ma co niemiara. Odpowiada za ok. 500 różnych zadań. Każdego dnia dochodzi w niej do kilkuset biliardów reakcji chemicznych. Jest największym gruczołem w organizmie…

Żołądek – najkwaśniejsze miejsce w organizmie
Każdy z nas miał w szkole lekcję biologii. Wiemy, że organizm ludzki zbudowany jest z komórek, tkanek, narządów i układów. Żołądek jest narządem układu pokarmowego. Znajduje się między przełykiem a jelitem cienkim. Jest elastycznym workiem, który…

BULION WARZYWNY, czyli podstawowy produkt w kuchni
Bulion jest niezbędnym produktem w mojej kuchni. Dodaję go do zup, wszelkiego rodzaju zapiekanek, kasz, risotto czy sosów. Nigdy nie stosuję kupnych bulionów w proszku czy kostce. Dlaczego? Po pierwsze ich skład mnie nie przekonuje – warzyw w nich jest od 1 !!! do 9%…

Rozgrzewająca zupa dyniowa
Październik to miesiąc dyni. Nie bez przyczyny warzywo to pojawia się na jesień. Jest bogactwem składników odżywczych wspierających odporność. Zawiera silny przeciwutleniacz: beta-karoten, który chroni nasze komórki przed uszkodzeniem oraz…

Przepis — Orzeźwiająca Truskawka
Koktajl ten to jeden z moich ulubionych. Połączenie truskawki i mięty to dla mnie duet idealny. Polecam spróbować, może też polubicie ��. Koktajl jest beznabiałowy. Olej lniany można zastąpić łyżką nasion chia – wówczas może stanowić posiłek.…

PRZEPIS: Szparagi
Szparagi w najprostszej postaci. Sezon na szparagi trwa. Dziś podaję przepis na ich zieloną odmianę. Zielone szparagi są źródłem kwasu foliowego, witaminy C, E i beta-karotenu. Zawierają potas, wapń i fosfor oraz glutation – wspierający pracę…

POMYSŁ NA OBIAD: Łosoś z piekarnika
Ryby należą do produktów, których sezon trwa cały rok. Można je przygotowywać na różne sposoby. Są cenne głównie ze względu na zawartość niezbędnych kwasów tłuszczowych n‑3. Nasz organizm nie potrafi ich sam wyprodukować i dlatego powinniśmy…
mgr inż. Marzena Wilk
Doradca Żywieniowy
Mam na imię Marzena. 🙂
Witam Cię bardzo serdecznie na moim blogu o doradztwie żywieniowym, układaniu diet i motywowaniu do zmiany.
Stajesz codziennie przed podobnymi wyborami?
Pomogę Ci poprawić Twoje codzienne żywienie, poprzez zmianę nawyków żywieniowych i modyfikację Twojego trybu życia. Zarezerwuj telefonicznie/e‑mailowo wizytę stacjonarną lub spotkanie online.