O mnie

Kilka słów o mnie
Nazywam się Marzena Wilk, zawodowo zajmuję się doradztwem żywieniowym, układaniem diet i motywowaniem ludzi do zmiany.
Do każdego człowieka podchodzę indywidualnie.
Żywnością i zdrowym trybem życia interesuję się od zawsze. Dlatego też wybrałam kierunek studiów z zakresu Technologii Żywności i Żywienia Człowieka.
Jestem za edukacją żywieniową i na nią kładę szczególny nacisk. Proces redukcji masy ciała nie powinien zaczynać się i kończyć tylko na liczeniu kalorii. Tak samo jak dieta w jednostkach chorobowych → tu nie chodzi tylko o to, by wyeliminować dany produkt i reszta się ułoży. Zrozumienie mechanizmu działania danego składnika na organizm, poznanie jego roli i sensu użycia zamienników, pozwala w pełni świadomie kontrolować swoje wybory żywieniowe.
Edukacja uczy zrozumieć – a to prowadzi do szybszego osiągnięcia założonego celu. Gdy wiemy, dlaczego cukier jest niezdrowy – łatwiej będzie nam z niego zrezygnować. Zakazami mało się osiągnie. Dlatego w edukowaniu widzę największy sens poprawy zdrowia, samopoczucia i wyglądu zewnętrznego.
Oprócz zagadnień z zakresu żywienia człowieka, interesuję się także medycyną naturalną.
Prywatnie jestem mamą dwóch córek. Uwielbiam czytać książki, ćwiczyć jogę, chodzić na długie spacery (raczej szybkie marsze😊) i jeździć rowerem. Lubię kuchnię śródziemnomorską i koktajle na bazie jarmużu lub szpinaku. Mojej kuchni nie wyobrażam sobie bez czosnku, chili, ziół i przypraw 😉.
Problemy zdrowotne?
Jeśli :
• dokucza Ci zmęczenie, senność , nerwowość,
• brakuje Ci energii i koncentracji
• masz problemy z zapamiętywaniem
• doskwierają Ci problemy od strony jelit takie jak: zaparcia, wzdęcia
• cierpisz na chorobę dietozależną i nie radzisz sobie z ułożeniem jadłospisu
• lub po prostu masz nadwagę albo otyłość
skontaktuj się ze mną.
“Zdrowie ma smak”
Doradzę, poprowadzę, nauczę. Jedzenie jest przyjemnością, dopóki nie jest nałogiem. “Śmieciowe” szybkie dania nie są smaczne — dowiesz się tego, gdy posmakujesz zdrowego menu.
Pokaże Ci jak tworzyć wartościowe dania i je doprawiać, by były smaczne. Jeśli gotowanie i przygotowywanie posiłków kojarzy Ci się negatywnie, to postaram się to zmienić. Nie trzeba siedzieć w kuchni godzinami, aby zrobić pyszny obiad. Zresztą nie każdy nawet miałby na to czas. Wbrew pozorom, zdrowe posiłki są łatwe i smaczne.
Bo Zdrowie ma Smak!
-
26–27.11. 2022r. IV Kongres Pediatryczno-Żywieniowy – poruszane tematy:
- „Potrzeby i wyzwania w czasie rozszerzania diety oraz ich wpływ na późniejsze doświadczenia żywieniowe dziecka”
- „Moje dziecko nie chce jeść — zalecenia żywieniowe, praktyczne wskazówki i kiedy powinniśmy się martwić?”
- „Neofobia żywieniowa a wybiórczość pokarmowa”
- „Dieta wegetariańska i wegańska u dzieci”
- „Żywienie dzieci ze spektrum autyzmu i w zespole nadpobudliwości psychoruchowej”
- „Ból brzucha u dzieci”
- „Nadwaga i otyłość u dzieci i młodzieży — najnowszy raport Najwyższej Izby Kontroli”
- „Wspieranie dziecka z nadwagą i otyłością — niedoceniona współpraca dietetyka i rodziny”
- „Profilaktyka i psychoterapia zaburzeń odżywiania u dzieci”
- „Edukacja żywieniowa i psychodietetyczna dzieci i rodziców”
- „Dialog motywujący w pracy z rodzicami dziecka otyłego” -
12.12.2022r.- “Praca z pacjentami z zaburzeniami odżywiania w ujęciu psychodietetycznym” Instytut Psychodietetyki we Wrocławiu
- „Odchudzanie małego pacjenta” – prowadziła Aleksandra Ulatowska, 22.06.2021r.
- Konferencja „Insulinooporność: nowe wyzwania – nowe rozwiązania” – 15.05.2021r. (certyfikat w załączniku)
- Szkolenie SOIT – School Of Insulinresistance Therapy „SPECJALISTA PRZYJAZNY INSULINOOPORNYM” — 8.06.2020r.
- „Zasady żywienia dzieci z nadmierną masą ciała i insulinoopornością” prowadziła Karolina Górnik-Horn, 16.05.2020r.
- „Interdyscyplinarne programowanie zdrowotne dzieci – wyzwanie dla dietetyka i lekarza – 26.10.2019r.
- “Relacja Dietetyk-Pacjent. Praca z trudnym pacjentem” prowadziła Anna Paluch, 4.12.2018r.
- „Interakcje leków z żywnością w chorobach metabolicznych” prowadziła Iwona Sajór, 13.11.2018r.
- „Zastosowanie diety roślinnej w leczeniu insulinooporności” prowadziła Iwona Kibil, 16.10.2018r.
- „Praca z pacjentem z chorobami autoimmunologicznymi — profilaktyka, diagnostyka i leczenie żywieniowe” prowadziła Paulina Ihnatowicz, 18.09.2018r.
- „Redukcja tkanki tłuszczowej — dieta high carb vs. low carb” prowadził Tadeusz Sowiński, 21.08.2018r.
- „Endometrioza i PCOS — zalecenia diagnostyczno – żywieniowe” prowadziła Monika Gackowska, 17.07.2018r.
- „Probiotyki — zbędny suplement czy panaceum na wszystko?” prowadziła Anna Bartnicka, 19.06.2018r.
- „Budowanie masy mięśniowej — postępowanie żywieniowe” prowadził Damian Parol, 15.05.2018r.
- „Rozszerzanie diety niemowlęcia i dieta dziecka w drugim roku życia — zalecenia i praktyka” Małgorzata Jackowska, 24.04.2018r.
- „Płodność a dieta — zaburzenia owulacji i wybrane zaburzenia hormonalne” Sylwia Leszczyńska, 27.03.2018r.
Stajesz codziennie przed podobnymi wyborami?
Pomogę Ci zrezygnować z “ciężkiego” i niezdrowego żywienia, w zamian otrzymasz smaczny, znacznie zdrowszy i przygotowany specjalnie na Twoje potrzeby plan żywienia.
Zarezerwuj wizytę w gabinecie telefonicznie lub zamów dietę on-line.
Co otrzymasz korzystając z moich usług i zamawiając indywidualny plan żywienia?

Indywidualne podejście
Przed ułożeniem planu diety, przeprowadzam szczegółowy wywiad, wykonuję odpowiednie pomiary ciała i uwzględniam wyniki badań.

spersonalizowany plan żywienia
Otrzymasz plan żywienia, który uwzględnia Twoje preferencje smakowe, nawyki żywieniowe oraz potrzeby Twojego ciała.

Widoczne efekty
Dieta uwzględnia zmianę stopniową, której efekty odczujesz i zobaczysz każdego kolejnego dnia. Twoje ciało będzie wyglądać zdrowo, a ty poczujesz się znacznie lepiej.

Motywację do działania
Odzyskasz dobre samopoczucie, lepszą koncentrację i pamięć, poprawisz wygląd swojej sylwetki. Życie stanie się lepsze:)