Blog
Świąteczne pierniczki — PRZEPIS
Świąteczne pierniczki Nie ma Świąt bez pierniczków, bynajmniej u mnie. Uwielbiam zapach tych ciasteczek – gdy je pieczemy, cały dom nimi pachnie. Oto prosty i sprawdzony przepis: SKŁADNIKI: 0,5 kg mąki pszennej 1 jajko 250g miodu pół szklanki…
Jak przetrwać grudzień: Zdrowe nawyki w okresie świątecznym i nie tylko…
Grudzień to magiczny miesiąc pełen świątecznych przygotowań, spotkań z bliskimi i… jedzenia! Niestety, to także czas, kiedy łatwo zaniedbać zdrowe nawyki. Wielu z nas w styczniu zmaga się z dodatkowymi kilogramami, spadkiem energii i wyrzutami…
Jak przygotować organizm na zimę: Dieta wzmacniająca odporność i poprawiająca samopoczucie.
Listopad to miesiąc, w którym dni stają się coraz krótsze, a pogoda mniej sprzyjająca. W tym czasie nasz organizm jest szczególnie narażony na infekcje, spadek energii i pogorszenie nastroju. Jak sobie z tym poradzić? Kluczowa jest odpowiednia…
OWSIANKA ZIMOWA
Owsiankę można przygotować na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Dziś przedstawiam Wam przepis na jej zimową wersję. Z tego względu, że uwielbiam połączenie śliwki i cynamonu, nie mogłam sobie odmówić tych dodatków (o tej porze roku → śliwki…
Bób z pietruszką
Uwielbiam okres lata, nie tylko ze względu na słońce, piękną roślinność i cudny śpiew ptaków, ale również z powodu pysznych, lekkich dań. W tym właśnie czasie pojawia się sezon na moje ulubione warzywa i owoce. Bób jest jednym z nich. Z punktu…
Wątroba – nasze główne laboratorium w organizmie
Wątroba to jeden z najbardziej pracowitych narządów w ciele człowieka. Pracy ma co niemiara. Odpowiada za ok. 500 różnych zadań. Każdego dnia dochodzi w niej do kilkuset biliardów reakcji chemicznych. Jest największym gruczołem w organizmie…
Żołądek – najkwaśniejsze miejsce w organizmie
Każdy z nas miał w szkole lekcję biologii. Wiemy, że organizm ludzki zbudowany jest z komórek, tkanek, narządów i układów. Żołądek jest narządem układu pokarmowego. Znajduje się między przełykiem a jelitem cienkim. Jest elastycznym workiem, który…
BULION WARZYWNY, czyli podstawowy produkt w kuchni
Bulion jest niezbędnym produktem w mojej kuchni. Dodaję go do zup, wszelkiego rodzaju zapiekanek, kasz, risotto czy sosów. Nigdy nie stosuję kupnych bulionów w proszku czy kostce. Dlaczego? Po pierwsze ich skład mnie nie przekonuje – warzyw w nich jest od 1 !!! do 9%…
Rozgrzewająca zupa dyniowa
Październik to miesiąc dyni. Nie bez przyczyny warzywo to pojawia się na jesień. Jest bogactwem składników odżywczych wspierających odporność. Zawiera silny przeciwutleniacz: beta-karoten, który chroni nasze komórki przed uszkodzeniem oraz…
mgr inż. Marzena Wilk
Doradca Żywieniowy
Mam na imię Marzena. 🙂
Witam Cię bardzo serdecznie na moim blogu o doradztwie żywieniowym, układaniu diet i motywowaniu do zmiany.
Stajesz codziennie przed podobnymi wyborami?
Pomogę Ci poprawić Twoje codzienne żywienie, poprzez zmianę nawyków żywieniowych i modyfikację Twojego trybu życia. Zarezerwuj telefonicznie/e‑mailowo wizytę stacjonarną lub spotkanie online.