Blog
PRZEPIS: Szparagi
Szparagi w najprostszej postaci.
Sezon na szparagi trwa. Dziś podaję przepis na ich zieloną odmianę.
Zielone szparagi są źródłem kwasu foliowego, witaminy C, E i beta-karotenu. Zawierają potas, wapń i fosfor oraz glutation – wspierający pracę wątroby i wzmacniający układ odpornościowy. Do tego są niskokaloryczne (100g to tylko 22kcal).
Najlepiej smakują z odrobiną oliwy i czosnku – tak przygotowane mogą być kolacją lub dodatkiem do obiadu. Spróbujcie, polecam.
Składniki:
- 4 szparagi zielone
- 1 łyżka parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sprażonych nasion słonecznika
Sposób przygotowania
Szparagi umyć, obrać same końcówki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony czosnek i szparagi. Dusić pod przykryciem ok. 7 minut, od czasu do czasu obracając na drugą stronę. Szparagi powinny być aldente. Przełożyć na talerz, posypać startym parmezanem i sprażonymi nasionami słonecznika. Smacznego.
Porcja to 310 kcal i ok. 4 g błonnika
mgr inż. Marzena Wilk
Doradca Żywieniowy
Mam na imię Marzena. 🙂
Witam Cię bardzo serdecznie na moim blogu o doradztwie żywieniowym, układaniu diet i motywowaniu do zmiany.
Stajesz codziennie przed podobnymi wyborami?
Pomogę Ci poprawić Twoje codzienne żywienie, poprzez zmianę nawyków żywieniowych i modyfikację Twojego trybu życia. Zarezerwuj telefonicznie/e‑mailowo wizytę stacjonarną lub spotkanie online.