Blog
Żołądek – najkwaśniejsze miejsce w organizmie
Każdy z nas miał w szkole lekcję biologii. Wiemy, że organizm ludzki zbudowany jest z komórek, tkanek, narządów i układów.
Żołądek jest narządem układu pokarmowego. Znajduje się między przełykiem a jelitem cienkim. Jest elastycznym workiem, który potrafi rozszerzać się i kurczyć w zależności od ilości (objętości) spożytego pokarmu. Do jego zadań należy trawienie, rozdrabnianie pokarmu i rozkład białek. Wszystkie te czynności zachodzą przy pomocy soku żołądkowego.
Sok żołądkowy składa się głównie z enzymów trawiennych i kwasu solnego (komórki główne wydzielają enzymy, a komórki okładzinowe – kwas solny: HCL).
Najważniejszym enzymem soku żołądkowego jest pepsyna, która uaktywnia się z pepsynogenu pod wpływem kwasu solnego. Rozkłada ona białko – i jest to bardzo ważny etap. Bez niego nie powstają aminokwasy, które potrzebne są m.in. do produkcji hormonów → brak aminokwasów może wiązać się z zaburzeniami snu, lękami, depresją, chorobami tarczycy czy nadnerczy.
Wytwarzanie kwasu solnego opiera się na mechanizmie pompy protonowej. Gdy pożywienie trafia do żołądka, komórki G wytwarzają hormon regulacyjny: gastrynę, która stymuluje komórki okładzinowe do wydzielania tego kwasu.
Obecność HCL decyduje o kwasowym odczynie soku żołądkowego. Jego optymalne pH wynosi 1 — 2,5. W tym bardzo kwaśnym środowisku:
- giną szkodliwe drobnoustroje znajdujące się w pożywieniu – pokarm jest odkażony z bakterii, pasożytów i innych patogenów.
- następuje wchłanianie z pożywienia: witaminy B12, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, cynku i miedzi.
Od niedawna wiadomo także, że słabo kwasowy sok żołądkowy ma związek z powstawaniem, tak dzisiaj powszechnych, chorób autoimmunologicznych, alergii i nietolerancji pokarmowych.
CO, GDY ŻOŁĄDEK BOLI?
Bardzo dużo osób odczuwa dolegliwości żołądkowe. Do najbardziej powszechnych objawów należą: zgaga, nadkwaśność, uczucie ciężkości w żołądku, lekki ból żołądka (miejscowy lub ogólny), refluks – czyli cofanie się treści pokarmowej do przełyku czy nudności. Wszystkie te symptomy świadczą o jakiejś nieprawidłowości. Choć zazwyczaj nie oznaczają od razu niczego złego, nie należy ich lekceważyć. Przeważnie wystarczy zmiana stylu życia, aby objawy ustąpiły. Nieodpowiednia dieta, leki, używki, antybiotyki, stres, jedzenie w biegu, za mało snu – to wszystko wpływa niekorzystnie na pracę żołądka. Wystarczy trochę zwolnić tempo życia, poprawić żywienie, włączyć aktywność fizyczną, dobrze się wysypiać — wówczas wszystko powinno wrócić do normy.
UWAGA NA LEKI!
Sięganie po lekarstwa na zgagę, nadkwaśność czy refluks bez konkretnego wskazania lekarza jest niebezpieczne. Tylko lekarz powinien decydować o ich stosowaniu. Przez to, że leki te są powszechnie dostępne i nie potrzeba na nie recepty, wiele osób przyjmuje je nagminnie i długoterminowo, nie zdając sobie sprawy z konsekwencji. Zadaniem tych preparatów jest hamowanie wydzielania soku żołądkowego. I rzeczywiście objawy szybko ustępują. Niestety, działa to tylko na chwilę. Za jakiś czas problem powraca. Znowu jest sięganie po leki i tak w kółko. Najważniejsze w leczeniu żołądka jest dotrzeć do przyczyny i zająć się jej usunięciem. Wówczas trwale likwidujemy wszystkie dolegliwości.
Pamiętaj: Odpowiednie zakwaszenie żołądka to jedna z najważniejszych kwestii związanych z prawidłowym trawieniem, wchłanianiem i utrzymaniem zdrowia!
mgr inż. Marzena Wilk
Doradca Żywieniowy
Mam na imię Marzena. 🙂
Witam Cię bardzo serdecznie na moim blogu o doradztwie żywieniowym, układaniu diet i motywowaniu do zmiany.
Stajesz codziennie przed podobnymi wyborami?
Pomogę Ci poprawić Twoje codzienne żywienie, poprzez zmianę nawyków żywieniowych i modyfikację Twojego trybu życia. Zarezerwuj telefonicznie/e‑mailowo wizytę stacjonarną lub spotkanie online.