
Blog
POMYSŁ NA OBIAD: Łosoś z piekarnika

Ryby należą do produktów, których sezon trwa cały rok. Można je przygotowywać na różne sposoby. Są cenne głównie ze względu na zawartość niezbędnych kwasów tłuszczowych n‑3. Nasz organizm nie potrafi ich sam wyprodukować i dlatego powinniśmy dostarczać je z pożywieniem.
Dzisiaj proponuję Wam łososia z piekarnika. Gdy zrobi się cieplej w ten sam sposób można go upiec na grillu.
Składniki:
- 150g łososia
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- Przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Łososia umyć, ułożyć na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej (wysmarowanej łyżeczką oleju). Następnie rybę posypać solą, pieprzem i natką pietruszki. Szczelnie zawinąć. Piec w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 190st.C. Wyłożyć na talerz, skropić cytryną. Smacznego.
Porcja łososia to 360kcal
Porcja łososia z ziemniakami i sałatką to 530kcal
mgr inż. Marzena Wilk
Doradca Żywieniowy
Mam na imię Marzena. 🙂
Witam Cię bardzo serdecznie na moim blogu o doradztwie żywieniowym, układaniu diet i motywowaniu do zmiany.
Stajesz codziennie przed podobnymi wyborami?
Pomogę Ci poprawić Twoje codzienne żywienie, poprzez zmianę nawyków żywieniowych i modyfikację Twojego trybu życia. Zarezerwuj telefonicznie/e‑mailowo wizytę stacjonarną lub spotkanie online.