Blog
Rozgrzewająca zupa dyniowa
Październik to miesiąc dyni. Nie bez przyczyny warzywo to pojawia się na jesień. Jest bogactwem składników odżywczych wspierających odporność. Zawiera silny przeciwutleniacz: beta-karoten, który chroni nasze komórki przed uszkodzeniem oraz witaminę C i cynk – hamujące rozwój infekcji.
Do tego jest źródłem witaminy E, kwasu foliowego, minerałów: wapnia, magnezu, potasu i żelaza oraz błonnika. Dzięki nim poprawia się stan skóry i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.
Dziś przedstawiam Wam przepis na pyszną, pożywną zupę krem.
Imbir i kurkuma, dodane do zupy, dodatkowo działają rozgrzewająco i przeciwzapalnie.
Porcja zupy to 210 kcal i ok. 9g błonnika.
SKŁADNIKI:
- 0,5kg obranej dyni Hokkaido
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 obrany pomidor (może być z puszki)
- 400ml bulionu
- pół szklanki mleka
- po 1 łyżeczce kurkumy i startego świeżego imbiru
- sól, płatki chili, natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
W garnku, na maśle, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i przetarty czosnek. Następnie dodać pokrojone w kostkę: dynię i ziemniaki. Chwilę smażyć. Dolać bulion, kurkumę i imbir. Pod przykryciem gotować ok. 15 minut.
Następnie dodać pokrojonego w kostkę pomidora i gotować jeszcze 5 minut.
Wszystko zmiksować na gładką masę za pomocą blendera. Dodać mleko, wymieszać.
W razie potrzeby doprawić solą.
Przełożyć do miseczki, posypać pestkami dyni lub (jak na zdjęciu) płatkami chili i natką pietruszki.
Smacznego.
mgr inż. Marzena Wilk
Doradca Żywieniowy
Mam na imię Marzena. 🙂
Witam Cię bardzo serdecznie na moim blogu o doradztwie żywieniowym, układaniu diet i motywowaniu do zmiany.
Stajesz codziennie przed podobnymi wyborami?
Pomogę Ci poprawić Twoje codzienne żywienie, poprzez zmianę nawyków żywieniowych i modyfikację Twojego trybu życia. Zarezerwuj telefonicznie/e‑mailowo wizytę stacjonarną lub spotkanie online.