Blog
BULION WARZYWNY, czyli podstawowy produkt w kuchni
Nigdy nie stosuję kupnych bulionów w proszku czy kostce. Dlaczego?
- Po pierwsze ich skład mnie nie przekonuje – warzyw w nich jest od 1 !!! do 9% !!!, poza tym dodatki takie jak: skrobia, cukier, syrop, olej palmowy (i to w dużej ilości, bo stanowi średnio 40% produktu!), wzmacniacze smaku i dodatkowe, niepotrzebne aromaty.
- Po drugie po prostu mi nie smakują – wg mnie psują potrawę ☹
Zdrowy, aromatyczny i smaczny bulion, można łatwo zrobić samemu. To najprostszy produkt do przygotowania. Robi się praktycznie sam. Potrzebujemy tylko wodę, włoszczyznę i przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, suszone grzyby). Można dodać również inne warzywa, np. liść kapusty czy seler naciowy – wówczas otrzymamy wzbogacony o te produkty aromat..
Ja gotuję bulion raz na jakiś czas, przelewam go do słoików i zamrażam. Gdy jest potrzebny – mam go zawsze pod ręką.
Przepis podstawowy
SKŁADNIKI:
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- liście pora
- 1 mały seler lub pół dużego
- pół cebuli
- sól
- przyprawy: kilka ziaren ziela angielskiego, kulek pieprzu, liści laurowych i grzybków suszonych
- opcjonalnie: liść kapusty, seler naciowy, czosnek, lubczyk…
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa obrać, umyć i przekroić na pół. Przełożyć do garnka, zalać wodą (tak, by lekko zakrywała warzywa), dodać wszystkie przyprawy i sól. Gotować. Najlepiej na małym ogniu i jak najdłużej – ok. 2–3h. Następnie warzywa odcedzić – można je wykorzystać do sałatki lub kotletów…
Ostudzony wywar poporcjować i zamrozić. I gotowe!
mgr inż. Marzena Wilk
Doradca Żywieniowy
Mam na imię Marzena. 🙂
Witam Cię bardzo serdecznie na moim blogu o doradztwie żywieniowym, układaniu diet i motywowaniu do zmiany.
Stajesz codziennie przed podobnymi wyborami?
Pomogę Ci poprawić Twoje codzienne żywienie, poprzez zmianę nawyków żywieniowych i modyfikację Twojego trybu życia. Zarezerwuj telefonicznie/e‑mailowo wizytę stacjonarną lub spotkanie online.