Blog
Bób z pietruszką
Uwielbiam okres lata, nie tylko ze względu na słońce, piękną roślinność i cudny śpiew ptaków, ale również z powodu pysznych, lekkich dań. W tym właśnie czasie pojawia się sezon na moje ulubione warzywa i owoce. Bób jest jednym z nich.
Z punktu wartości odżywczych, bób zawiera w sobie dużo błonnika, folianów (100g surowego produktu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy), minerałów (żelaza, wapnia, magnezu, potasu i cynku) i jest doskonałym źródłem białka. Do tego jest niskokaloryczny. Dzięki swoim walorom, wspiera odchudzanie, obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu.
BÓB Z PIETRUSZKĄ — to mój obowiązkowy lipcowy posiłek – czasami robię go na obiad, czasami na kolację. Jest smaczny, zdrowy i sycący.
Składniki na dwie porcje:
500 g bobu
łyżka masła
łyżeczka soli
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Umyty bób przełożyć do garnka z osoloną, wrzącą wodą (osolić jak ziemniaki). Gotować do miękkości, ok. 15–20 minut. Młody bób potrzebuje krótszego gotowania. Następnie odlać wodę, dodać do garnka masło i pietruszkę. Wszystko wymieszać. Przełożyć na talerz. Bób jeść w całości, ze skórką. Smacznego.
Porcja bobu zawiera ponad 15g błonnika i ma ok. 240kcal.
mgr inż. Marzena Wilk
Doradca Żywieniowy
Mam na imię Marzena. 🙂
Witam Cię bardzo serdecznie na moim blogu o doradztwie żywieniowym, układaniu diet i motywowaniu do zmiany.
Stajesz codziennie przed podobnymi wyborami?
Pomogę Ci poprawić Twoje codzienne żywienie, poprzez zmianę nawyków żywieniowych i modyfikację Twojego trybu życia. Zarezerwuj telefonicznie/e‑mailowo wizytę stacjonarną lub spotkanie online.