
Blog
WEGETARIAŃSKI OBIAD — LECZO WARZYWNE

Porcja zawiera 125kcal i ok. 6g błonnika.
Przepis na 4–5 porcji:
- Cukinia ok. 250g ( 1 średnia sztuka)
- Fasola biała z puszki
- Fasola czerwona z puszki
- Kapusta biała 100g
- Papryka czerwona 1 sztuka
- Pieczarki 4 sztuki (średniej wielkości)
- Pomidory (ja użyłam pomidorów odmiany: Roma) 4–5 sztuk, obranych ze skórki
- Cebula 1 średnia sztuka
- Czosnek 1 większy ząbek
- Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Warzywa kroimy na drobne kawałki, wszystkie (oprócz czerwonej papryki, czosnku i fasoli) wrzucamy na patelnię z 3 łyżkami oleju rzepakowego. Lekko podsmażamy, następnie przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pod przykryciem dusimy ok. 30 minut. Następnie dorzucamy wyciśnięty przez praskę czosnek, obie fasole i paprykę. Dusimy jeszcze 10 minut. Sypiemy dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Smacznego.:)
mgr inż. Marzena Wilk
Doradca Żywieniowy
Mam na imię Marzena. 🙂
Witam Cię bardzo serdecznie na moim blogu o doradztwie żywieniowym, układaniu diet i motywowaniu do zmiany.
Stajesz codziennie przed podobnymi wyborami?
Pomogę Ci poprawić Twoje codzienne żywienie, poprzez zmianę nawyków żywieniowych i modyfikację Twojego trybu życia. Zarezerwuj telefonicznie/e‑mailowo wizytę stacjonarną lub spotkanie online.