
Blog
PRZEPIS NA MUS ORZECHOWY

Dziś przedstawiam przepis na mus orzechowy bez cukru, bez nabiału i bez glutenu (→tu dodajemy płatki owsiane bezglutenowe). Dostarcza takich minerałów jak: magnez, potas, cynk, miedź oraz witaminy z grupy B.
Podany przepis jest na dwie porcje.
Jedna porcja to 197 kcal i ok. 4g błonnika.
Składniki:
- 5–6 szt. suszonych daktyli
- 3 łyżki płatków owsianych bezglutenowych (dla alergików) lub innych ulubionych (ja dodałam orkiszowe)
- łyżka masła orzechowego z orzechów laskowych (dobrej jakości, czyli 100%orzechów w składzie, bez innych dodatków)
- łyżeczka ciemnego kakao
- ¼ szklanki wody (ilość niewielka, aby ułatwić blendowanie)
Przygotowanie:Wszystkie składniki umieścić w pojemniku i zblendować na gładką masę. Można schłodzić w lodówce lub spożyć bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!:).
mgr inż. Marzena Wilk
Doradca Żywieniowy
Mam na imię Marzena. 🙂
Witam Cię bardzo serdecznie na moim blogu o doradztwie żywieniowym, układaniu diet i motywowaniu do zmiany.
Stajesz codziennie przed podobnymi wyborami?
Pomogę Ci poprawić Twoje codzienne żywienie, poprzez zmianę nawyków żywieniowych i modyfikację Twojego trybu życia. Zarezerwuj telefonicznie/e‑mailowo wizytę stacjonarną lub spotkanie online.