
Blog
PRZEPIS: Galaretka z winogronami

Prosty i smaczny podwieczorek dla dzieci i dla dorosłych.
SKŁADNIKI:
- 2/3 szklanki malin mrożonych lub świeżych
- 1 łyżka żelatyny
- 1 garść słodkich winogron (ok.70g)
- 1 łyżkę prażonych nasion słonecznika
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE:
Maliny przełożyć do małego garnka, dodać łyżeczkę cukru i wodę. Wszystko gotować ok. 5 minut. Następnie w kubeczku rozpuścić żelatynę — w trzech łyżkach gorącej wody. Dodać do ugotowanego kompotu i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić i nie gotować!
Poczekać aż ostygnie.
Przelać galaretkę do salaterki i wstawić do lodówki na ok. 4h lub całą noc.
Winogrona umyć, przekroić na pół, jeśli mają pestki to je wyciągnąć. Ułożyć na galaretce i posypać prażonymi nasionami słonecznika. Smacznego.
Porcja galaretki to 210kcal i 9g błonnika
mgr inż. Marzena Wilk
Doradca Żywieniowy
Mam na imię Marzena. 🙂
Witam Cię bardzo serdecznie na moim blogu o doradztwie żywieniowym, układaniu diet i motywowaniu do zmiany.
Stajesz codziennie przed podobnymi wyborami?
Pomogę Ci poprawić Twoje codzienne żywienie, poprzez zmianę nawyków żywieniowych i modyfikację Twojego trybu życia. Zarezerwuj telefonicznie/e‑mailowo wizytę stacjonarną lub spotkanie online.