
Blog
JOGURT — JAKI WYBRAĆ?

Jogurt należy do produktów mlecznych fermentowanych. Powstaje podczas kilkugodzinnej fermentacji mleka (uprzednio podgrzanego do 90°C i schłodzonego do 47°C) z dodatkiem zakwasu jogurtowego. Zakwas jogurtowy składa się z dwóch rodzajów bakterii: Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus termophilus.
Na naszym rynku znajduje się wiele jogurtów nowej “generacji”, które wzbogacone są cennymi, specyficznymi bakteriami z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus acidophilus. Obie te kultury bakteryjne występują naturalnie w jelicie cienkim (L. acidophilus) i w jelicie grubym (Bifidobakterie).
Jakie funkcje pełnią te bakterie w naszym organizmie?
- pomagają utrzymać optymalną równowagę mikrobioty jelitowej,
- wzmacniają układ immunologiczny,
- obniżają poziom cholesterolu we krwi,
- chronią przed nietolerancjami pokarmowymi
- oraz wspomagają trawienie pokarmu.
Jaki jogurt jest najlepszy?
Najlepszy jogurt to ten, który ma najkrótszy skład. Naturalny jogurt powinnien składać się z mleka i bakterii. Ważne by na etykiecie był podany gatunek, rodzaj i szczep bakterii i żeby były to “żywe” kultury bakteryjne.
Jeżeli chodzi o jogurty owocowe, to oczywiście najlepszym wyjściem jest zrobić je samemu dodając do naturalnego jogurtu garść owoców sezonowych ☺. Jednak, gdy w danym momencie nie ma takiej możliwości, należy wybrać ten z najlepszym składem.
Poszukaj jogurtu :
- z największą zawartością owoców (najlepszy to taki, co ma 15g owoców w 100g jogurtu)
- który zawiera “żywe” kultury bakteryjne
- ma podany gatunek, rodzaj i szczep bakterii
- który nie zawiera w swoim składzie niepotrzebnych substancji takich jak: syropu glukozowo-fruktozowego, skrobi, sztucznych barwników i aromatów, żelatyny i innych zagęszczaczy, regulatorów kwasowości
Ciekawostki:
- Jogurt może być wyprodukowany z mleka:
- pełnego,
- częściowo odtłuszczonego
- odtłuszczonego
- zagęszczonego przez odparowanie
- odtłuszczonego mleka w proszku
Każdy wymieniony wyżej składnik jest poprawny i powinien znajdować się w składzie jogurtu na pierwszym miejscu.
- Wg FAO (Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa) dozwolone są w jogurcie dodatki w postaci kazeiny, śmietanki, białek serwatkowych, białek mleka i maślanki.
- Należy pamiętać, że każdy dodatkowy składnik wymieniony w punkcie 2, zwiększa w jogurcie ilość białka i laktozy — osoby z nietolerancją cukru mlecznego powinny zwracać na to uwagę.
- Jogurt zawiera w swoim składzie witaminy także rozpuszczalne w tłuszczach (wit. A i K), kupując jogurty 0% tł. pozbawiamy siebie tych cennych witamin.
Podsumowując: Regularne, codzienne spożywanie jogurtów poprawia nasz stan zdrowia i wzmacnia organizm.
mgr inż. Marzena Wilk
Doradca Żywieniowy
Mam na imię Marzena. 🙂
Witam Cię bardzo serdecznie na moim blogu o doradztwie żywieniowym, układaniu diet i motywowaniu do zmiany.
Stajesz codziennie przed podobnymi wyborami?
Pomogę Ci poprawić Twoje codzienne żywienie, poprzez zmianę nawyków żywieniowych i modyfikację Twojego trybu życia. Zarezerwuj telefonicznie/e‑mailowo wizytę stacjonarną lub spotkanie online.