Blog

JOGURTJAKI WYBRAĆ?

utwo­rzone przez | lip 3, 2019 | Dieta | 0 komen­ta­rzy

Jogurt należy do produk­tów mlecz­nych fermen­to­wa­nych. Powstaje podczas kilku­go­dzin­nej fermen­ta­cji mleka (uprzed­nio podgrza­nego do 90°C i schło­dzo­nego do 47°C) z dodat­kiem zakwasu jogur­to­wego. Zakwas jogur­towy składa się z dwóch rodza­jów bakte­rii: Lacto­ba­cil­lus bulga­ri­cusStrep­to­coc­cus termo­phi­lus.

Na naszym rynku znaj­duje się wiele jogur­tów nowej “gene­ra­cji”, które wzbo­ga­cone są cennymi, specy­ficz­nymi bakte­riami z rodzaju Bifi­do­bac­te­riumLacto­ba­cil­lus acido­phi­lus. Obie te kultury bakte­ryjne wystę­pują natu­ral­nie w jelicie cienkim (L. acido­phi­lus) i w jelicie grubym (Bifi­do­bak­te­rie).

 Jakie funkcje pełnią te bakte­rie w naszym organizmie?

  • poma­gają utrzy­mać opty­malną równo­wagę mikro­bioty jelitowej,
  • wzmac­niają układ immunologiczny,
  • obni­żają poziom chole­ste­rolu we krwi,
  • chronią przed nieto­le­ran­cjami pokarmowymi
  • oraz wspo­ma­gają trawie­nie pokarmu.

Jaki jogurt jest najlepszy?

Najlep­szy jogurt to ten, który ma najkrót­szy skład. Natu­ralny jogurt powin­nien składać się z mleka i bakte­rii. Ważne by na etykie­cie był podany gatunek, rodzaj i szczep bakte­rii i żeby były to “żywe” kultury bakteryjne.

Jeżeli chodzi o jogurty owocowe, to oczy­wi­ście najlep­szym wyjściem jest zrobić je samemu dodając do natu­ral­nego jogurtu garść owoców sezo­no­wych ☺. Jednak, gdy w danym momen­cie nie ma takiej możli­wo­ści, należy wybrać ten z najlep­szym składem.

Poszu­kaj jogurtu :

  • z najwięk­szą zawar­to­ścią owoców (najlep­szy to taki, co ma 15g owoców w 100g jogurtu)
  • który zawiera “żywe” kultury bakteryjne
  • ma podany gatunek, rodzaj i szczep bakterii
  • który nie zawiera w swoim skła­dzie niepo­trzeb­nych substan­cji takich jak: syropu gluko­zowo-fruk­to­zo­wego, skrobi, sztucz­nych barw­ni­ków i aroma­tów, żela­tyny i innych zagęsz­cza­czy, regu­la­to­rów kwasowości

Cieka­wostki:

  1. Jogurt może być wypro­du­ko­wany z mleka: 
    • pełnego,
    • częściowo odtłusz­czo­nego
    • odtłusz­czo­nego
    • zagęsz­czo­nego przez odparowanie
    • odtłusz­czo­nego mleka w proszku

Każdy wymie­niony wyżej skład­nik jest poprawny i powi­nien znaj­do­wać się w skła­dzie jogurtu na pierw­szym miejscu.

  1. Wg FAO (Orga­ni­za­cji Narodów Zjed­no­czo­nych ds. Wyży­wie­nia i Rolnic­twa) dozwo­lone są w jogur­cie dodatki w postaci kazeiny, śmie­tanki, białek serwat­ko­wych, białek mleka i maślanki.
  2. Należy pamię­tać, że każdy dodat­kowy skład­nik wymie­niony w punkcie 2, zwięk­sza w jogur­cie ilość białka i laktozy — osoby z nieto­le­ran­cją cukru mlecz­nego powinny zwracać na to uwagę.
  3. Jogurt zawiera w swoim skła­dzie wita­miny także rozpusz­czalne w tłusz­czach (wit. A i K), kupując jogurty 0% tł. pozba­wiamy siebie tych cennych witamin.

Podsu­mo­wu­jąc: Regu­larne, codzienne spoży­wa­nie jogur­tów popra­wia nasz stan zdrowia i wzmac­nia organizm.

Subscribe
Powia­dom o 
guest
0 komentarzy 
najstar­szy
najnow­szy oceniany
Inline Feedbacks 
View all comments

Stajesz codziennie przed podobnymi wyborami?

Pomogę Ci popra­wić Twoje codzienne żywie­nie, poprzez zmianę nawyków żywie­nio­wych i mody­fi­ka­cję Twojego trybu życia. Zare­zer­wuj telefonicznie/e‑mailowo wizytę stacjo­narną lub spotka­nie online.

Firma ZDROWIE MA SMAK najak­tyw­niej działa na terenie Wiel­ko­pol­ski, szcze­gól­nie w miej­sco­wo­ściach: Poznań, Luboń, Komor­niki, Mosina, Pusz­czy­kowo, Skórzewo, Plewiska.

Ochronę prawną oraz speł­nie­nie wymagań RODO zapew­niają praw­nicy z serwisu:

Ochronę Twoich danych gwaran­tuje bezpieczne i szyfro­wane połą­cze­nie SSL:

Copy­ri­ght © ZDROWIE MA SMAK 2021

Projekt i wyko­na­nie: Piotr Jeziorny piotr jeziorny strony internetowe luboń, komorniki, mosina, plewiska, puszczykowo, stęszew, skórzewo Piotr Jeziorny pozycjonowanie stron internetowych luboń, komorniki, mosina, plewiska, puszczykowo, stęszew, skórzewo

0 0 votes
Article Rating