
Blog
CUKIER I SŁODYCZE – DLACZEGO SĄ NIEZDROWE?

W dzisiejszych czasach produkty spożywcze mają szeroki asortyment i są łatwo dostępne. Sklepowe półki wypełnione są po brzegi. Mamy dziesiątki firm, które konkurują ze sobą i każda z nich kusi nas swoimi produktami. Od wyboru do koloru.
Wśród całego asortymentu produktów spożywczych, ogromną popularnością cieszy się dział słodkości. Znam osoby, które będąc w sklepie nigdy nie omijają tych regałów.
Cukierki, batony, lizaki, ciasteczka… wszystkie wyglądają pysznie. Do tego mamy łatwy do nich dostęp, praktycznie są w każdym sklepie, w kiosku, na stacji benzynowej… Ceny nie są wygórowane, więc można pozwolić sobie na zakup kilku słodkości naraz.
Korzyści zdrowotnych ze spożywania cukru nie ma żadnych. Bynajmniej ja takich nie widzę. No, chyba że spojrzymy na nie z innej strony: Potrafią poprawić humor i sprawić chwilę przyjemności – to chyba tylko tyle co można uznać za plus.
Słodycze to głównie mieszanka rafinowanego cukru, taniego tłuszczu, różnego typu syropów i wszelkich chemicznych dodatków poprawiających: smak, zapach, kolor, teksturę i formę. W skrócie to skład „pustych kalorii”.
Cukier rafinowany (który zazwyczaj jest głównym składnikiem słodyczy) spożywany regularnie i w nadmiarze uzależnia, mamy potrzebę spożywania jego więcej i częściej.
Przyczynia się do powstawania:
• Nadwagi i otyłości
• Nadciśnienia tętniczego
• Niedoborów pokarmowych
• Anemii
• Hipoglikemii
• Cukrzycy
• Chorób serca
• Próchnicy
• Infekcji grzybiczych
• a także nowotworówJak widać, lista niekorzystnych efektów nadmiernego spożywania cukru jest długa. Dlatego warto stopniowo zacząć wykluczać z naszej diety produkty bogate w cukier.
ALTERNATYWA DLA SKLEPOWYCH SŁODYCZY
Jeśli np. nasze dzieci mają ochotę na „coś słodkiego” zachęcam do przygotowania w domu zdrowszego zamiennika.
Wybór jest duży, można z owoców ugotować kisiel lub galaretkę, zrobić sałatkę owocową, mus kakaowy lub budyń.
Gdy za oknem jest ciepło, na ochłodę można zrobić sorbet, sernik na zimno z owocami lub zimny koktajl. Pomysłów jest mnóstwo i co najważniejsze: deser jest zrobiony przez nas, więc skład dobrze znamy.
KILKA INFORMACJI NA TEMAT CUKRU!
Pamiętaj, że cukier dodawany jest do różnych produktów (nawet do tych, gdzie nie spodziewasz się, że w nich jest).Zawsze czytaj skład!
Gotowe, znane sosy pomidorowe czy czosnkowe zawierają w jednym słoiczku od 5 do 10 łyżeczek cukru. „Cukier dodawany” znajduje się również w takich produktach jak: ketchup, wędliny czy pieczywo. Jeśli nie jesteś w stanie piec chleba, warto poszukać dobrej piekarni i kupować chleb bez cukru i nabiału. Chleb powinien mieć prosty skład: dobrej jakości mąkę, zakwas, wodę, sól, ziarna (otręby), ewentualnie drożdże – niczego więcej w pieczywie być nie powinno.
Alternatywą dla wędlin jest samodzielne upieczenie kawałka mięsa czy zrobienie pasztetu. Wbrew pozorom, nie zajmuje to wiele czasu, a uzyskujesz produkt bez dodatkowych polepszaczy smaku, skrobi, substancji zagęszczających, stabilizatorów i cukru…
Popularne płatki śniadaniowe (z napisem „fit”), jogurty smakowe („owocowe”), czy batoniki musli (zalecane jako „zdrowe”) to również produkty, do których dodany został cukier – i to wcale nie w małych ilościach.
Jeżeli chodzi o dzienne zapotrzebowanie, to cukrów prostych w diecie powinno być do 10% (najlepiej ok. 5%). Wszystkie węglowodany powinny zajmować ok. 55–60-% naszej całej puli makroskładników. I właśnie w tych 60 procentach, 5% ma pochodzić z cukrów prostych. To naprawdę niewiele, więc tym bardziej kontrolujmy ilość spożywanych słodkości. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na mus orzechowy umieszczony na stronie w zakładce „przepisy”.
mgr inż. Marzena Wilk
Doradca Żywieniowy
Mam na imię Marzena. 🙂
Witam Cię bardzo serdecznie na moim blogu o doradztwie żywieniowym, układaniu diet i motywowaniu do zmiany.
Stajesz codziennie przed podobnymi wyborami?
Pomogę Ci poprawić Twoje codzienne żywienie, poprzez zmianę nawyków żywieniowych i modyfikację Twojego trybu życia. Zarezerwuj telefonicznie/e‑mailowo wizytę stacjonarną lub spotkanie online.