Blog

CUKIERSŁODYCZEDLACZEGO NIEZDROWE?

utwo­rzone przez | wrz 1, 2019 | Dieta | 0 komen­ta­rzy

W dzisiej­szych czasach produkty spożyw­cze mają szeroki asor­ty­ment i są łatwo dostępne. Skle­powe półki wypeł­nione są po brzegi. Mamy dzie­siątki firm, które konku­rują ze sobą i każda z nich kusi nas swoimi produk­tami. Od wyboru do koloru.

Wśród całego asor­ty­mentu produk­tów spożyw­czych, ogromną popu­lar­no­ścią cieszy się dział słod­ko­ści. Znam osoby, które będąc w sklepie nigdy nie omijają tych regałów.

Cukierki, batony, lizaki, ciasteczka… wszyst­kie wyglą­dają pysznie. Do tego mamy łatwy do nich dostęp, prak­tycz­nie są w każdym sklepie, w kiosku, na stacji benzy­no­wej… Ceny nie są wygó­ro­wane, więc można pozwo­lić sobie na zakup kilku słod­ko­ści naraz.

Korzy­ści zdro­wot­nych ze spoży­wa­nia cukru nie ma żadnych. Bynaj­mniej ja takich nie widzę. No, chyba że spoj­rzymy na nie z innej strony: Potra­fią popra­wić humor i sprawić chwilę przy­jem­no­ści – to chyba tylko tyle co można uznać za plus.

Słody­cze to głównie mieszanka rafi­no­wa­nego cukru, taniego tłusz­czu, różnego typu syropów i wszel­kich chemicz­nych dodat­ków popra­wia­ją­cych: smak, zapach, kolor, teksturę i formę. W skrócie to skład „pustych kalorii”.

Cukier rafi­no­wany (który zazwy­czaj jest głównym skład­ni­kiem słody­czy) spoży­wany regu­lar­nie i w nadmia­rze uzależ­nia, mamy potrzebę spoży­wa­nia jego więcej i częściej.

Przy­czy­nia się do powsta­wa­nia:
• Nadwagi i otyło­ści
• Nadci­śnie­nia tętni­czego
• Niedo­bo­rów pokar­mo­wych
• Anemii
• Hipo­gli­ke­mii
• Cukrzycy
• Chorób serca
• Próch­nicy
• Infek­cji grzy­bi­czych
• a także nowo­two­rów­Jak widać, lista nieko­rzyst­nych efektów nadmier­nego spoży­wa­nia cukru jest długa. Dlatego warto stop­niowo zacząć wyklu­czać z naszej diety produkty bogate w cukier.

ALTERNATYWA DLA SKLEPOWYCH SŁODYCZY
Jeśli np. nasze dzieci mają ochotę na „coś słod­kiego” zachę­cam do przy­go­to­wa­nia w domu zdrow­szego zamien­nika.
Wybór jest duży, można z owoców ugoto­wać kisiel lub gala­retkę, zrobić sałatkę owocową, mus kakaowy lub budyń.
Gdy za oknem jest ciepło, na ochłodę można zrobić sorbet, sernik na zimno z owocami lub zimny koktajl. Pomy­słów jest mnóstwo i co najważ­niej­sze: deser jest zrobiony przez nas, więc skład dobrze znamy.

KILKA INFORMACJI NA TEMAT CUKRU!
Pamię­taj, że cukier doda­wany jest do różnych produk­tów (nawet do tych, gdzie nie spodzie­wasz się, że w nich jest).Zawsze czytaj skład!

Gotowe, znane sosy pomi­do­rowe czy czosn­kowe zawie­rają w jednym słoiczku od 5 do 10 łyże­czek cukru. „Cukier doda­wany” znaj­duje się również w takich produk­tach jak: ketchup, wędliny czy pieczywo. Jeśli nie jesteś w stanie piec chleba, warto poszu­kać dobrej piekarni i kupować chleb bez cukru i nabiału. Chleb powi­nien mieć prosty skład: dobrej jakości mąkę, zakwas, wodę, sól, ziarna (otręby), ewen­tu­al­nie drożdże – niczego więcej w pieczy­wie być nie powinno.
Alter­na­tywą dla wędlin jest samo­dzielne upie­cze­nie kawałka mięsa czy zrobie­nie pasz­tetu. Wbrew pozorom, nie zajmuje to wiele czasu, a uzysku­jesz produkt bez dodat­ko­wych polep­sza­czy smaku, skrobi, substan­cji zagęsz­cza­ją­cych, stabi­li­za­to­rów i cukru…
Popu­larne płatki śnia­da­niowe (z napisem „fit”), jogurty smakowe („owocowe”), czy bato­niki musli (zale­cane jako „zdrowe”) to również produkty, do których dodany został cukier – i to wcale nie w małych ilościach.

Jeżeli chodzi o dzienne zapo­trze­bo­wa­nie, to cukrów prostych w diecie powinno być do 10% (najle­piej ok. 5%). Wszyst­kie węglo­wo­dany powinny zajmo­wać ok. 55–60-% naszej całej puli makro­skład­ni­ków. I właśnie w tych 60 procen­tach, 5% ma pocho­dzić z cukrów prostych. To naprawdę niewiele, więc tym bardziej kontro­lujmy ilość spoży­wa­nych słod­ko­ści. Zachę­cam do wypró­bo­wa­nia mojego prze­pisu na mus orze­chowy umiesz­czony na stronie w zakładce „prze­pisy”.

Subscribe
Powia­dom o 
guest
0 komentarzy 
najstar­szy
najnow­szy oceniany
Inline Feedbacks 
View all comments

Stajesz codziennie przed podobnymi wyborami?

Pomogę Ci popra­wić Twoje codzienne żywie­nie, poprzez zmianę nawyków żywie­nio­wych i mody­fi­ka­cję Twojego trybu życia. Zare­zer­wuj telefonicznie/e‑mailowo wizytę stacjo­narną lub spotka­nie online.

Firma ZDROWIE MA SMAK najak­tyw­niej działa na terenie Wiel­ko­pol­ski, szcze­gól­nie w miej­sco­wo­ściach: Poznań, Luboń, Komor­niki, Mosina, Pusz­czy­kowo, Skórzewo, Plewiska.

Ochronę prawną oraz speł­nie­nie wymagań RODO zapew­niają praw­nicy z serwisu:

Ochronę Twoich danych gwaran­tuje bezpieczne i szyfro­wane połą­cze­nie SSL:

Copy­ri­ght © ZDROWIE MA SMAK 2021

Projekt i wyko­na­nie: Piotr Jeziorny piotr jeziorny strony internetowe luboń, komorniki, mosina, plewiska, puszczykowo, stęszew, skórzewo Piotr Jeziorny pozycjonowanie stron internetowych luboń, komorniki, mosina, plewiska, puszczykowo, stęszew, skórzewo

0 0 votes
Article Rating