Blog

BŁONNIK POKARMOWYDO CZEGO JEST NAM POTRZEBNY?

utwo­rzone przez | cze 21, 2019 | Dieta, Prze­pisy | 0 komen­ta­rzy

Błonnik pokar­mowy to rodzaj włókna roślin­nego, który jest oporny na dzia­ła­nie enzymów w naszym orga­ni­zmie i nie jest wchła­niany w prze­wo­dzie pokar­mo­wym. Pomimo tych cech, jest cennym i obowiąz­ko­wym skład­ni­kiem diety każdego czło­wieka. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z ważno­ści jego obec­no­ści w poży­wie­niu. Dieta uboga w błonnik jest m.in. jedną z przy­czyn powsta­wa­nia niektó­rych  nowotworów.

Błonnik znaj­duje się w takich produk­tach jak:

  • pieczywo razowe
  • kasze grubo­ziar­ni­ste
  • płatki zbożowe
  • maka­rony razowe
  • warzywa ( marchew, kapusta, ziem­niaki, pomi­dory, szpinak, sałata, karczochy…)
  • owoce (owoce suszone, owoce leśne, brzo­skwi­nie, jabłka, czere­śnie, gruszki…). Owoce należy spoży­wać ze skórką.

Błonnik ochra­nia naszą odpor­ność i zdrowie. Kiedy rezy­gnu­jemy z warzyw, owoców, czy np. z mąki pełno­ziar­ni­stej na rzecz mąki białej oczysz­czo­nej, pozba­wiamy siebie cennego wsparcia.

Oto kilka funkcji, jakie spełnia błonnik w orga­ni­zmie człowieka:

  • uspraw­nia pracę układu żołąd­kowo-jeli­to­wego poprzez przy­spie­sze­nie pasażu jeli­to­wego — dzięki niemu opóź­niona zostaje absorp­cja skład­ni­ków odżywczych
  • pomaga w oczysz­cza­niu orga­ni­zmu — usuwa toksyny i metale ciężkie
  • kontro­luje prawi­dłowe wchła­nia­nie elek­tro­li­tów i wody w prze­wo­dzie pokarmowym
  • obniża poziom glukozy we krwi
  • regu­luje poziom chole­ste­rolu we krwi
  • zapo­biega zaparciom
  • wspiera rozwój korzyst­nych szcze­pów bakterii
  • zapo­biega rozwo­jowi nowo­tworu jelita grubego

Dzienne zapo­trze­bo­wa­nie błon­nika dla osoby doro­słej wynosi 25–40g. Ilość oraz rodzaj błon­nika uzależ­nione są od dole­gli­wo­ści i zdia­gno­zo­wa­nych chorób u danej osoby.

Pamię­tajmy o błon­niku każdego dnia! ☺

Przepis na podwie­czo­rek — Pieczoną gruszkę z nadzieniem.

Porcja to ok.220 kcal i 5,5g błonnika

1 gruszka prze­kro­jona na pół

1 łyżka rodzynków

pół łyżeczki cynamonu

1 łyżka posie­ka­nych orze­chów (np. 7–8 szt. orze­chów nerkowca)

Z dwóch prze­kro­jo­nych gruszek usuń gniazda nasienne i wypeł­nij je cyna­mo­nem, rodzyn­kami i orze­chami. Przełóż na blaszkę i zapie­kaj ok. 20 minut w 120°C. Smacznego!

Subscribe
Powia­dom o 
guest
0 komentarzy 
najstar­szy
najnow­szy oceniany
Inline Feedbacks 
View all comments

Stajesz codziennie przed podobnymi wyborami?

Pomogę Ci popra­wić Twoje codzienne żywie­nie, poprzez zmianę nawyków żywie­nio­wych i mody­fi­ka­cję Twojego trybu życia. Zare­zer­wuj telefonicznie/e‑mailowo wizytę stacjo­narną lub spotka­nie online.

Firma ZDROWIE MA SMAK najak­tyw­niej działa na terenie Wiel­ko­pol­ski, szcze­gól­nie w miej­sco­wo­ściach: Poznań, Luboń, Komor­niki, Mosina, Pusz­czy­kowo, Skórzewo, Plewiska.

Ochronę prawną oraz speł­nie­nie wymagań RODO zapew­niają praw­nicy z serwisu:

Ochronę Twoich danych gwaran­tuje bezpieczne i szyfro­wane połą­cze­nie SSL:

Copy­ri­ght © ZDROWIE MA SMAK 2021

Projekt i wyko­na­nie: Piotr Jeziorny piotr jeziorny strony internetowe luboń, komorniki, mosina, plewiska, puszczykowo, stęszew, skórzewo Piotr Jeziorny pozycjonowanie stron internetowych luboń, komorniki, mosina, plewiska, puszczykowo, stęszew, skórzewo

0 0 votes
Article Rating