
Blog
BŁONNIK POKARMOWY — DO CZEGO JEST NAM POTRZEBNY?

Błonnik pokarmowy to rodzaj włókna roślinnego, który jest oporny na działanie enzymów w naszym organizmie i nie jest wchłaniany w przewodzie pokarmowym. Pomimo tych cech, jest cennym i obowiązkowym składnikiem diety każdego człowieka. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z ważności jego obecności w pożywieniu. Dieta uboga w błonnik jest m.in. jedną z przyczyn powstawania niektórych nowotworów.
Błonnik znajduje się w takich produktach jak:
- pieczywo razowe
- kasze gruboziarniste
- płatki zbożowe
- makarony razowe
- warzywa ( marchew, kapusta, ziemniaki, pomidory, szpinak, sałata, karczochy…)
- owoce (owoce suszone, owoce leśne, brzoskwinie, jabłka, czereśnie, gruszki…). Owoce należy spożywać ze skórką.
Błonnik ochrania naszą odporność i zdrowie. Kiedy rezygnujemy z warzyw, owoców, czy np. z mąki pełnoziarnistej na rzecz mąki białej oczyszczonej, pozbawiamy siebie cennego wsparcia.
Oto kilka funkcji, jakie spełnia błonnik w organizmie człowieka:
- usprawnia pracę układu żołądkowo-jelitowego poprzez przyspieszenie pasażu jelitowego — dzięki niemu opóźniona zostaje absorpcja składników odżywczych
- pomaga w oczyszczaniu organizmu — usuwa toksyny i metale ciężkie
- kontroluje prawidłowe wchłanianie elektrolitów i wody w przewodzie pokarmowym
- obniża poziom glukozy we krwi
- reguluje poziom cholesterolu we krwi
- zapobiega zaparciom
- wspiera rozwój korzystnych szczepów bakterii
- zapobiega rozwojowi nowotworu jelita grubego
Dzienne zapotrzebowanie błonnika dla osoby dorosłej wynosi 25–40g. Ilość oraz rodzaj błonnika uzależnione są od dolegliwości i zdiagnozowanych chorób u danej osoby.
Pamiętajmy o błonniku każdego dnia! ☺
Przepis na podwieczorek — Pieczoną gruszkę z nadzieniem.
Porcja to ok.220 kcal i 5,5g błonnika
1 gruszka przekrojona na pół
1 łyżka rodzynków
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżka posiekanych orzechów (np. 7–8 szt. orzechów nerkowca)
Z dwóch przekrojonych gruszek usuń gniazda nasienne i wypełnij je cynamonem, rodzynkami i orzechami. Przełóż na blaszkę i zapiekaj ok. 20 minut w 120°C. Smacznego!
mgr inż. Marzena Wilk
Doradca Żywieniowy
Mam na imię Marzena. 🙂
Witam Cię bardzo serdecznie na moim blogu o doradztwie żywieniowym, układaniu diet i motywowaniu do zmiany.
Stajesz codziennie przed podobnymi wyborami?
Pomogę Ci poprawić Twoje codzienne żywienie, poprzez zmianę nawyków żywieniowych i modyfikację Twojego trybu życia. Zarezerwuj telefonicznie/e‑mailowo wizytę stacjonarną lub spotkanie online.