Blog
12 podstawowych zasad żywienia dzieci w wieku 2–3 lata
Drugi i trzeci rok życia dziecka to czas, w którym rozwój nadal następuje intensywnie, ale już w wolniejszym tempie niż miało to miejsce w pierwszych 12 miesiącach. Żywienie dzieci w tym okresie jest podobne do żywienia osób dorosłych (tylko mniejsze porcje).
- Dzieci w tym okresie powinny spożywać produkty zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. Dieta powinna być urozmaicona, aby dostarczała wszystkich niezbędnych składników potrzebnych do prawidłowego rozwoju i wzrostu.
- W ciągu dnia podaj 3 główne posiłki + 1–2 przekąski.
- W codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć:
- Warzyw
- Owoców
- Nabiału: mleko i przetwory mleczne
- Mięsa (drób), ryb, jaj
- Tłuszczów: w postaci oleju, masła, orzechów…
- Jeśli maluch nie jest głodny, nie podawaj posiłku. Warto odczekać pół godzinki czy godzinkę, aż poczuje łaknienie. Nie zmuszaj również do zjedzenia czegoś, czego nie lubi. Wątróbka czy pasta rybna nie zawsze od razu każdemu smakuje. Ważne jest, by próbować i zachęcać do skosztowania nowych smaków. Po trochu, małymi krokami, nic na siłę.
- Nie dosalaj dziecięcych dań – dodawaj za to zioła zamiast soli. Majeranek, bazylia, czosnek, rzeżucha, koperek, natka pietruszki, cynamon, miód… nie tylko wzbogacają smak, ale pomagają w trawieniu i pobudzają apetyt.
- Deser/podwieczorek podawaj zawsze po zjedzonym obiedzie – nigdy zamiast!
- Ćwicz z dzieckiem gryzienie i żucie. To ważny etap rozwoju. Podawaj jako przekąskę miękką bułkę, chleb bez skórki, kawałek ugotowanego mięsa, chrupki kukurydziane lub placki.
- Do picia proponuj wodę lub herbatę owocową bez cukru – to najlepsze napoje, skutecznie gaszące pragnienie.
- Rób z dzieckiem wspólne zakupy. Razem wybierajcie zdrowe produkty i układajcie codzienne menu. Pytaj na co ma ochotę, proponuj dwa różne dania – niech samo zdecyduje. Niech czynnie uczestniczy w przygotowywaniu posiłków. Taka praktyka uczy poznawania nowych smaków i daje większą gwarancję, że wspólnie zrobione danie, będzie przez dziecko zjedzone.
- Nie pozwalaj na spożywanie posiłku przed telewizorem.
- Ucz dziecko, że posiłki należy jeść przy stole.
- Ograniczaj jedzenie słodyczy. Dobrze byłoby, aby dziecko jak najpóźniej zetknęło się z nimi. Jest to temat najmniej lubiany przez rodziców, bo wiadomo, słodycze każdy lubi.
Jednak należy pokazywać i tym samym uczyć malucha, że słodkości spożywamy raz na jakiś czas. Dawaj dobry przykład. Dziecko uczy się przez naśladowanie zachowania rodziców. Nie jedz słodyczy codziennie.
Najlepsze są te przygotowane samemu w domu: galaretki, kisiele, upieczony lub zrobiony na zimno sernik z owocami, drożdżówka z jabłkiem czy ciasteczka owsiane z rodzynkami i czekoladą – to najlepsza alternatywa dla kupnych słodyczy.
Po każdym spożyciu słodkiego, pamiętaj by dziecko umyło zęby. Maluch powinien wiedzieć, że słodycze niszczą zęby i powodują próchnicę.
I pamiętaj o aktywności fizycznej każdego dnia. Zadbaj o to, by codziennie dziecko grało i bawiło się na świeżym powietrzu. Ruch nie tylko wpływa na ogólny rozwój dziecka, ale również wzmaga łaknienie.
PRZYKŁADOWE DZIENNE MENU DLA DZIECKA 2–3 LATA:
Śniadanie: Owsianka z owocami
II Śniadanie: Kanapka z pastą jajeczną
Obiad: Zupa pomidorowa z kluseczkami
Szaszłyk drobiowy z warzywami
Podwieczorek: Placuszki z jabłkiem
Kolacja: Omlet ze szpinakiem i kromką chleba
mgr inż. Marzena Wilk
Doradca Żywieniowy
Mam na imię Marzena. 🙂
Witam Cię bardzo serdecznie na moim blogu o doradztwie żywieniowym, układaniu diet i motywowaniu do zmiany.
Stajesz codziennie przed podobnymi wyborami?
Pomogę Ci poprawić Twoje codzienne żywienie, poprzez zmianę nawyków żywieniowych i modyfikację Twojego trybu życia. Zarezerwuj telefonicznie/e‑mailowo wizytę stacjonarną lub spotkanie online.