Blog

12 podstawowych zasad żywienia dzieci w wieku 2–3 lata

utwo­rzone przez | Sty 27, 2020 | Dieta | 0 komen­ta­rzy

Drugi i trzeci rok życia dziecka to czas, w którym rozwój nadal nastę­puje inten­syw­nie, ale już w wolniej­szym tempie niż miało to miejsce w pierw­szych 12 miesią­cach. Żywie­nie dzieci w tym okresie jest podobne do żywie­nia osób doro­słych (tylko mniej­sze porcje).

  1. Dzieci w tym okresie powinny spoży­wać produkty zarówno pocho­dze­nia roślin­nego jak i zwie­rzę­cego. Dieta powinna być uroz­ma­icona, aby dostar­czała wszyst­kich niezbęd­nych skład­ni­ków potrzeb­nych do prawi­dło­wego rozwoju i wzrostu.
  2. W ciągu dnia podaj 3 główne posiłki + 1–2 przekąski.
  3. W codzien­nym jadło­spi­sie nie powinno zabraknąć:
  • Warzyw
  • Owoców
  • Nabiału: mleko i prze­twory mleczne
  • Mięsa (drób), ryb, jaj
  • Tłusz­czów: w postaci oleju, masła, orzechów…
  1. Jeśli maluch nie jest głodny, nie podawaj posiłku. Warto odcze­kać pół godzinki czy godzinkę, aż poczuje łaknie­nie. Nie zmuszaj również do zjedze­nia czegoś, czego nie lubi. Wątróbka czy pasta rybna nie zawsze od razu każdemu smakuje. Ważne jest, by próbo­wać i zachę­cać do skosz­to­wa­nia nowych smaków. Po trochu, małymi krokami, nic na siłę.
  2. Nie dosalaj dzie­cię­cych dań – dodawaj za to zioła zamiast soli. Maje­ra­nek, bazylia, czosnek, rzeżu­cha, koperek, natka pietruszki, cynamon, miód… nie tylko wzbo­ga­cają smak, ale poma­gają w trawie­niu i pobu­dzają apetyt.
  3. Deser/podwieczorek podawaj zawsze po zjedzo­nym obie­dzie – nigdy zamiast!
  4. Ćwicz z dziec­kiem gryzie­nie i żucie. To ważny etap rozwoju. Podawaj jako prze­ką­skę miękką bułkę, chleb bez skórki, kawałek ugoto­wa­nego mięsa, chrupki kuku­ry­dziane lub placki.
  5. Do picia propo­nuj wodę lub herbatę owocową bez cukru – to najlep­sze napoje, skutecz­nie gaszące pragnienie.
  6. Rób z dziec­kiem wspólne zakupy. Razem wybie­raj­cie zdrowe produkty i ukła­daj­cie codzienne menu. Pytaj na co ma ochotę, propo­nuj dwa różne dania – niech samo zdecy­duje. Niech czynnie uczest­ni­czy w przy­go­to­wy­wa­niu posił­ków. Taka prak­tyka uczy pozna­wa­nia nowych smaków i daje większą gwaran­cję, że wspól­nie zrobione danie, będzie przez dziecko zjedzone.
  7. Nie pozwa­laj na spoży­wa­nie posiłku przed telewizorem.
  8. Ucz dziecko, że posiłki należy jeść przy stole.
  9. Ogra­ni­czaj jedze­nie słody­czy. Dobrze byłoby, aby dziecko jak najpóź­niej zetknęło się z nimi. Jest to temat najmniej lubiany przez rodzi­ców, bo wiadomo, słody­cze każdy lubi.

Jednak należy poka­zy­wać i tym samym uczyć malucha, że słod­ko­ści spoży­wamy raz na jakiś czas. Dawaj dobry przy­kład. Dziecko uczy się przez naśla­do­wa­nie zacho­wa­nia rodzi­ców. Nie jedz słody­czy codziennie.

 Najlep­sze są te przy­go­to­wane samemu w domu: gala­retki, kisiele, upie­czony lub zrobiony na zimno sernik z owocami, droż­dżówka z jabł­kiem czy ciasteczka owsiane z rodzyn­kami i czeko­ladą – to najlep­sza alter­na­tywa dla kupnych słodyczy.

Po każdym spoży­ciu słod­kiego, pamię­taj by dziecko umyło zęby. Maluch powi­nien wiedzieć, że słody­cze niszczą zęby i powo­dują próchnicę.

I  pamię­taj o aktyw­no­ści fizycz­nej każdego dnia. Zadbaj o to, by codzien­nie dziecko grało i bawiło się na świeżym powie­trzu. Ruch nie tylko wpływa na ogólny rozwój dziecka, ale również wzmaga łaknienie.

PRZYKŁADOWE DZIENNE MENU DLA DZIECKA 2–3 LATA:

Śnia­da­nie:      Owsianka z owocami

II Śnia­da­nie:   Kanapka z pastą jajeczną

Obiad:             Zupa pomi­do­rowa z kluseczkami

                        Szasz­łyk drobiowy z warzywami

Podwie­czo­rek: Placuszki z jabłkiem

Kolacja:           Omlet ze szpi­na­kiem i kromką chleba

Subscribe
Powia­dom o 
guest
0 komentarzy 
Inline Feedbacks
View all comments

mgr inż. Marzena Wilk

Doradca Żywie­niowy

Mam na imię Marzena. 🙂
Witam Cię bardzo serdecz­nie na moim blogu o doradz­twie żywie­nio­wym, ukła­da­niu diet i moty­wo­wa­niu do zmiany.

Stajesz codziennie przed podobnymi wyborami?

Pomogę Ci popra­wić Twoje codzienne żywie­nie, poprzez zmianę nawyków żywie­nio­wych i mody­fi­ka­cję Twojego trybu życia. Zare­zer­wuj telefonicznie/e‑mailowo wizytę stacjo­narną lub spotka­nie online.

Firma ZDROWIE MA SMAK najak­tyw­niej działa na terenie Wiel­ko­pol­ski, szcze­gól­nie w miej­sco­wo­ściach: Poznań, Luboń, Komor­niki, Mosina, Pusz­czy­kowo, Skórzewo, Plewiska.

Ochronę prawną oraz speł­nie­nie wymagań RODO zapew­niają praw­nicy z serwisu:

Ochronę Twoich danych gwaran­tuje bezpieczne i szyfro­wane połą­cze­nie SSL:

Copy­ri­ght © ZDROWIE MA SMAK 2021

Projekt i wyko­na­nie: Piotr Jeziorny piotr jeziorny strony internetowe luboń, komorniki, mosina, plewiska, puszczykowo, stęszew, skórzewo Piotr Jeziorny pozycjonowanie stron internetowych luboń, komorniki, mosina, plewiska, puszczykowo, stęszew, skórzewo

0 0 votes
Article Rating